Een goed geschreven cv geeft u een aanzienlijk voordeel bij het zoeken naar een baan. Wij hebben de stappen voor het perfectioneren van uw cv opgesplitst, zodat u gemakkelijk en snel een professioneel, effectief en indrukwekkend cv kunt schrijven.

CV schrijven - 7 belangrijke stappen:

 1. Belangrijkste principes
 2. Waar een cv maken
 3. Algemeen uiterlijk en ontwerpsjablonen
 4. Structuur van het cv
 5. Inhoud
  1. Persoonlijke gegevens
  2. Inleiding
  3. Professionele ervaring
  4. Expertise
  5. Onderwijs
  6. Referenties
 6. Recruiters en aanwervingssystemen
 7. CV voor verhuizing

 

Belangrijkste principes

Veel kandidaten sturen cv's naar verschillende functies maar krijgen geen antwoord, terwijl anderen bij elke sollicitatie een antwoord krijgen - hoe komt dat? Soms kan het een gevolg zijn van een netwerk met goede connecties, soms kan het gewoon puur geluk zijn. Wat de reden ook is, een sterk cv maakt een positieve indruk op managers en recruiters en onderscheidt u van andere kandidaten.

Een cv is een instrument voor zelfmarketing dat essentieel is bij het zoeken naar een baan. Niet alleen laat het uw vaardigheden en prestaties zien, maar met de juiste template en begeleiding kan het u ook helpen om u van andere kandidaten te onderscheiden en u door de eerste screeningfase te loodsen. Uit onderzoek blijkt dat de meeste cv's op de arbeidsmarkt niet door de eerste screening komen.

Recruteringsbureaus ontvangen dagelijks honderden cv's voor elke vacature, en dit aantal is nog toegenomen na de Covid-19 pandemie. Deze cv's ondergaan een eerste screening door het bureau en worden vervolgens doorgegeven aan interne recruiters die ze screenen voor hun interne functies. Daar houdt het screeningsproces echter niet op. Recruiters gebruiken aanvullende screeningmethoden, zoals interviews en beoordelingstests, om ervoor te zorgen dat zij de juiste persoon vinden voor hun openstaande functies. Gezien dit lange proces en het grote aantal cv's dat voor elke functie wordt ontvangen, hebben ervaren recruiters slechts 5-10 seconden nodig om een cv te screenen. Als een cv niet indrukwekkend en professioneel is, is de kans klein dat het voorbij de eerste screeningfase komt.

Om ervoor te zorgen dat uw cv opvalt en voorbij de eerste screeningfase komt, hebben we de drie belangrijkste onderdelen van een cv - uiterlijk, structuur en inhoud - op een rijtje gezet en zullen we ze in detail bespreken.

 

Waar moet ik het cv maken?

De eerste stap om je volgende carrièrekans te benutten is het maken van je cv - maar waar moet je het maken?  Het wordt afgeraden om een cv in Word-formaat, tekst of afbeelding te versturen, omdat het er onprofessioneel uitziet en ook kan leiden tot:

 • Problemen met de ontvangst van het cv-formaat door wervingssystemen van wervingsbureaus.
 • Wervingsbureaus kunnen het bestand bewerken zonder uw medeweten.
 • Het bestand kan anders worden bekeken op een telefoon, tablet of computer.
 • Dergelijke formaten slaan persoonlijke informatie op, waaronder de naam van de laatste persoon die het bestand heeft opgeslagen, datum en tijd van aanmaak en locatie van het bestand. Deze details zijn onnodig en laten het bestand er onprofessioneel uitzien.

Dus, wat moet je doen?

U moet uw cv in pdf-formaat indienen. Dit is ook het formaat dat wij in ons platform gebruiken, om een aantal redenen:

 • Het ontwerp is definitief en ziet er in elk systeem hetzelfde uit.
 • Er zijn professionele ontwerpen die u kostbare tijd besparen.
 • Het bestand kan niet worden bewerkt.
 • Er wordt geen persoonlijke informatie opgeslagen in de bestandseigenschappen.

Algemene look en ontwerpsjablonen

Een cv moet netjes, grammaticaal correct, duidelijk en beknopt zijn. Slordig schrijven laat een negatieve indruk achter bij de recruiter, omdat hij of zij kan denken dat je niet professioneel genoeg bent, en daardoor je kansen verkleint om door te gaan naar de volgende fase in het wervingsproces.

Het is belangrijk om te investeren in de opmaak van je cv, want een professionele opmaak zal de belangstelling van recruiters voor je cv sterk vergroten. Hoewel je met een indrukwekkend cv niet automatisch een voet tussen de deur krijgt, geeft het je wel een concurrentievoordeel dat je onderscheidt van concurrerende kandidaten.

Het goede nieuws is dat je geen grafische vaardigheden nodig hebt om het indrukwekkende cv te maken dat je zoekt. Met ons platform kunt u gemakkelijk kiezen uit verschillende sjablonen die door wervingsexperts zijn ontworpen om uw sterkste vaardigheden te benadrukken. Deze ontwerpen zijn beschikbaar op onze website, zodat u uw tijd en energie kunt richten op uw zoektocht naar een baan.

 

Structuur van het cv

Laten we nu bespreken hoe je cv gestructureerd moet zijn. Dit is een belangrijk element bij het maken van je cv, omdat het recruiters helpt direct door te dringen tot de details die er toe doen. Meer bepaald zal een logische volgorde recruiters een nauwkeurig beeld geven van de verschillende stadia van je carrière, ongeacht de inhoud op dit punt.

De meest gebruikelijke structuur wereldwijd, die de basis vormt van ons platform voor het schrijven van een cv, is het opsommen van je persoonlijke gegevens, introductie, werkervaring, cursussen, opleidingen, hobby's en referenties.

U moet uw cv in omgekeerd chronologische volgorde schrijven - elke categorie moet beginnen met uw meest relevante ervaring (baan, diploma's, cursussen), terwijl uw eerste baan, diploma's of cursussen als laatste moeten verschijnen. Deze volgorde is bijzonder nuttig omdat uw meest relevante vaardigheden helemaal aan het begin staan, zodat recruiters hun 5-10 seconden screening goed kunnen gebruiken. Het zal hen helpen uw ervaring te begrijpen zonder andere functies te moeten doorlopen die misschien niet relevant zijn voor de functie waarop u solliciteert.

Deze structuur is ongelooflijk dynamisch, en je kunt sommige veranderingen aanbrengen op een manier die je goeddunkt. Als je bijvoorbeeld pas bent afgestudeerd zonder beroepservaring, en de belangrijkste vaardigheid die je bezit het diploma is dat je met succes hebt behaald, kun je het opleidingsgedeelte onder de inleiding plaatsen en vóór je werkervaring (als die er is).

 

Inhoud

De inhoud van uw cv helpt recruiters beslissen of u al dan niet geschikt bent voor de functie. Hier zijn enkele fundamentele elementen die moeten worden opgenomen, gevolgd door enkele 'nice to have's'.

Verplichte onderdelen:

 • Persoonlijke informatie (telefoonnummer, e-mail, enz.)
 • Inleiding (niet vereist maar aanbevolen)
 • Ervaring
 • Vaardigheden
 • Onderwijs

Optionele onderdelen:

 • Aanvullende persoonlijke gegevens
 • Vrijwilligerswerk
 • Certificaten van uitmuntendheid en deelname aan onderzoek
 • Hobby's

Een cv moet niet alle functies bevatten die u sinds het begin van uw carrière hebt bekleed, maar het moet de interesse van recruiters wekken en hen helpen uw ervaring te begrijpen. In een interview (telefonisch of frontaal) kunt u verder ingaan op uw ervaring die in uw cv kort werd besproken.

Een nuttige tip is om verschillende versies van uw cv te maken om de vereisten van elke functie waarvoor u solliciteert op maat te maken. U wilt er zeker van zijn dat u geen algemeen cv opstuurt voor functies die verschillen in hun reikwijdte, maar de inhoud benadrukt die relevant is voor elke functie. U kunt bijvoorbeeld zowel de juiste kandidaat zijn voor de functie van 'sales manager' als voor 'sales representative', maar u moet voor elke functie een andere toolbox presenteren.

Een andere tip om de inhoud van je cv te versterken is om voornaamwoorden volledig te verwijderen - je hoeft geen 'ik', 'hij' of 'zij' te gebruiken omdat het gebruik ervan impliciet is. Je schrijft tenslotte een cv over je vaardigheden en ervaring.

Persoonlijke en contactgegevens

Het verdient aanbeveling contactgegevens en persoonlijke gegevens op te nemen die relevant zijn voor het land van vestiging of voor de functie waarop u solliciteert. Er zijn verschillende praktijken in elk land (een cv met of zonder foto, inclusief landprefix, enz.) Voor bepaalde functies moet u aangeven over welk type rijbewijs u beschikt, terwijl andere plaatsen deze informatie irrelevant kunnen vinden.

Voor de meeste functies zijn de volgende gegevens verplicht: volledige naam, telefoonnummer en e-mailadres. U kunt ook een stad of land, buitenlandse nationaliteit en geboortejaar vermelden, maar deze informatie is facultatief en moet u toevoegen als u denkt dat het uw kansen om in aanmerking te komen voor de functie kan vergroten.

 

Samenvatting

Op basis van beoordelingen van talrijke cv's is een cv-samenvatting goed voor de algemene indruk op recruiters. Aangezien recruiters veel cv's doornemen en zich daardoor overweldigd kunnen voelen, helpt een cv-samenvatting duidelijkheid te scheppen in de chaos. Een samenvatting die uw professionele ervaring samenvat, kan recruiters helpen hun focus te herwinnen en snel te begrijpen wie u bent en wat voor baan u zoekt.

Een samenvatting geeft een persoonlijk tintje aan een cv. Het is de plaats om te schrijven over uw bijzondere prestaties of over statistieken waarvan u wilt dat de recruiter er aandacht aan besteedt. Bijvoorbeeld: "Bekwaam Administratief Assistent met meer dan 9 jaar kantoorervaring, gespecialiseerd in administratief werk, probleemoplossing, planning en optimale assistentie. Bewezen efficiëntie met het vermogen om snel elk computersoftwareprogramma of kantoorarchiveringssysteem te leren en erdoor te navigeren".

Vermeld in de inleiding de functie (bijvoorbeeld - "Sales Manager" of "Charismatische Manager"), belangrijke prestaties ("Outstanding Graduate", "PhD in Physics"), uw belangrijkste vaardigheden ("Human Relations Specialist", "Gespecialiseerd in Web Development ") en een focus op uw zoektocht ("Full Time", "Manhattan, NY").

Het is raadzaam om één regel toe te voegen om uw motivatie, energie en wens om voor de functie te worden aangenomen over te brengen. Schrijf geen lange inleiding, want dat kan meer kwaad dan goed doen. Wees kort, duidelijk en to the point en vergeet niet dat de inleiding de recruiter een idee moet geven van wie je bent als kandidaat.

Als u niet zeker weet of u een inleiding moet opnemen, voeg deze dan helemaal niet toe. Een irrelevante inleiding kan recruiters een verkeerde indruk geven.

Professionele ervaring

Uw beroepservaring vertelt de recruiters of u geschikt bent voor de baan. Wees nauwgezet bij het schrijven van dit deel.

Het is niet nodig om je hele professionele verleden te vermelden, maar alleen van de laatste 10 jaar en alleen de relevante functies, bijvoorbeeld als je tijdens je middelbare school een tijdje als ober hebt gewerkt, daarna boekhouding hebt gestudeerd en nu op zoek bent naar een baan als boekhouder, vermeld dat dan niet. Het gaat er niet om een autobiografie te schrijven, maar om de recruiter de relevante informatie te geven om te beslissen of je geschikt bent voor de baan. Houd je cv kort, duidelijk en beknopt.

Zoals eerder gezegd, moet u in omgekeerde chronologische volgorde schrijven, met uw laatste of huidige functie als eerste op de lijst, omdat die waarschijnlijk de functie is waar u later in een sollicitatiegesprek verder op ingaat.

Houd er rekening mee dat recruiters de voorkeur geven aan een schrijfstijl met opsommingstekens en niet aan een beschrijvende paragraaf. Elke bullet point moet anders zijn en details geven over de verschillende aspecten van uw functie.

Voorbeelden:

 • Leiding geven aan een wereldwijd verkoopteam van 10 medewerkers in NYC en in het buitenland.
 • Ontwikkelen van complexe websystemen met behulp van Python, Java en Node.JS technologieën.
 • Winkelploegleider, verantwoordelijk voor de ploegendiensten en inventariswerkzaamheden.
 • Verantwoordelijk voor organisatieoverschrijdende projecten, het halen van doelstellingen en het beheren van een jaarlijks budget van 25 miljoen dollar.

Het is belangrijk dat u alle belangrijke aspecten van de functie vermeldt; onderschat uzelf niet, maar overdrijf ook niet op gebieden waar u geen ervaring in hebt. U kunt tijdens een gesprek naar de specifieke aspecten worden gevraagd en u moet zich op uw gemak voelen om uit te weiden over wat u hebt geschreven.

Hier moet u uw expertise vermelden, projecten waaraan u hebt gewerkt, bijzondere prestaties, productiviteit, het besparen van tijd en geld voor een bedrijf, professioneel leiderschap, het verbeteren van een bepaald proces, en alle andere punten die uw ervaring verrijken.

 

Hoe schrijf je een cv

Vaardigheden

De expertise is uw gereedschapskist voor het werk. Het zijn eigenlijk de professionele vaardigheden die je in de loop der jaren hebt opgedaan. Tegenwoordig gebruiken bedrijven wervingssystemen die informatie uit je cv scannen en ophalen, waaronder je expertise. Het is raadzaam alleen die vaardigheden te vermelden die relevant zijn voor de functie waarop u solliciteert, en ervoor te zorgen dat de volgorde correct is, d.w.z. te beginnen met de meest relevante vaardigheid voor een specifieke functie.

Bovendien kunnen de vaardigheden worden verdeeld in twee soorten - zachte vaardigheden ("timemanagement", "kritisch denken") en harde vaardigheden ("codeervaardigheid", "kennis van vreemde talen"). Het is belangrijk de vaardigheid af te stemmen op de functie, te beginnen met de meest relevante tot de minst relevante. Voor de functie van verkoopmedewerker moet u bijvoorbeeld vermelden dat u servicegericht bent en over uitstekende menselijke relaties beschikt, maar voor een andere functie, zoals programmeur, is dit minder relevant en zijn andere vaardigheden vereist.

Onderwijs

U kunt het opleidingsgedeelte aanpassen aan de functie en uw beroep. Voor een getalenteerde programmeur is een diploma bijvoorbeeld minder belangrijk dan praktijkervaring en daarom kunnen dergelijke kandidaten veel functies vinden zonder diploma.

Voor bepaalde functies op het gebied van rechten, boekhouding, geneeskunde en menswetenschappen is daarentegen een diploma van bepaalde academische instellingen vereist. Voor dergelijke functies kunt u eventueel ook wetenschappelijke publicaties of een scriptie of doctoraal proefschrift toevoegen.

Zoals eerder gezegd, moet ook onderwijs in omgekeerd chronologische volgorde worden geschreven, en kunnen ook online cursussen, seminars en certificaten worden vermeld. Als je een hogeschool- of universiteitsdiploma hebt, dan heeft het geen zin om de middelbare school te vermelden, omdat die voor recruiters niet relevant is.

Referenties

De meeste recruiters kunnen u vragen om referenties; voormalige bazen of collega's met wie zij over u kunnen praten. Dit is een zeer belangrijke stap en u mag hen alleen contactgegevens geven van mensen die u zouden aanbevelen. Recruiters hechten veel belang aan deze fase, dus u mag geen voormalige baas of collega opnemen die niet voor uw kandidatuur zou pleiten. Probeer in plaats daarvan een alternatieve referentiebron te vinden of licht je recruiter in over de complexiteit van jullie relatie.

De contactgegevens van de referenties kunnen als laatste categorie in het cv worden vermeld, maar in de meeste gevallen is het niet gebruikelijk om namen of contactgegevens te vermelden. In plaats daarvan kunt u zeggen: "Referenties worden op verzoek verstrekt".

 

Wervingsystemen - ATS

De technologie die tegenwoordig wordt gebruikt om cv's te scannen en te filteren is een applicant tracking system (ATS). Dit systeem is ontworpen om recruiters te helpen bij het complexe proces van beoordelen en sorteren van cv's, en hen uiteindelijk te helpen het proces efficiënt te beheren.

Wanneer u een cv stuurt naar de Jobs e-mail van het bedrijf, of het indient via de website van een bedrijf, komt uw cv terecht bij een recruitmentsysteem dat het automatisch analyseert, filtert en verwerkt, en er informatie uit haalt om te beslissen of het moet worden doorgegeven aan de hiring manager - en dat alles zonder menselijk contact.

Dit is de reden waarom je alleen moet werken met officiële cv-makers, zoals ons platform, dat de mogelijkheid heeft om door de eerste screeningsfase van dergelijke systemen te gaan. Je kunt het algoritme ook "verslaan" door trefwoorden in je cv op te nemen (als je de relevante ervaring hebt). Neem geen trefwoorden op als je niet de juiste ervaring hebt, alleen om "het systeem te verslaan".

 

CV voor verhuizing

In elk land zijn er specifieke praktijken voor het zoeken naar werk, waaronder het schrijven van een cv. Er kunnen verschillende vereisten zijn in verschillende beroepssectoren. U moet vooronderzoek doen en begrijpen hoe het proces in een bepaald land verloopt voordat u uw cv indient bij een bedrijf in dat land, voorbeelden van cv's bekijken, praten met mensen die in dat land wonen en de praktijken leren kennen.

De VS en Europa hebben verschillende eisen, soms zelfs binnen de landen zelf. Zo vinden sommige een foto van een kandidaat verplicht en andere niet. Sommige eisen een sollicitatiebrief en zelfs een vermelding van uw burgerlijke staat.

 

Conclusie: We hebben je voorzien van belangrijke informatie die nodig is om een professioneel CV te maken dat binnen enkele seconden de aandacht van elke werkgever zal trekken. Bekijk onze top-notch Resume Examples en probeer resumaker.nl geweldige resume builder die u tijd zal besparen en u een interview voor uw droombaan zal opleveren!